Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Ako vybrať topánky na motorku?

Jedny z najčastejších otázok, ktoré si kladú začiatočníci, sú:

"Naozaj potrebujem špeciálne topánky?" a "Ako si ich mám vybrať?"

Ak si kladiete tieto otázky, ste na správnom mieste, pretože v nasledujúcom článku sa vám pokúsime o týchto dôležitých prvkoch motocyklového vybavenia povedať niečo viac.


Prečo sú topánky na motorku potrebné?
Možno ste od niektorých motorkárov počuli, že "topánka je len topánka" a nie je potrebné ani povinné jazdiť na motorke so špeciálne vyrobenými motorkárskymi topánkami.

Ak vám však záleží na vašej bezpečnosti, odporúčame vám zabudnúť na rady týchto motorkárov. Hovoríme vám to veľmi priateľským spôsobom, pretože pravdou je, že existuje obrovský rozdiel medzi bežnými topánkami alebo čižmami, ktoré si môžete kúpiť v každom obchode a obuvou navrhnutou pre motorkárov. 

Motocyklové topánky sú špeciálne navrhnuté tak, aby nielen zabezpečili vaše pohodlie počas jazdy, ale aj chránili vaše chodidlá, prsty a členky pred zraneniami a odreninami. inými slovami, v motorkárskych topánkach nájdete niekoľko prvkov, ktoré v bežných topánkach a čižmách nenájdete:

● mimoriadna tuhosť, veľká odolnosť voči odreniu

● tvarová ochrana, výstuž na dôležitych miestach

● zosilnené chrániče na citlivých miestach

● protišmykovú podrážku a mimoriadne robustné systémy zapínania.


Podľa jednej zo štúdií, až 30 % nefatálnych zranení pri nehodách na motocykli sa týka chodidiel, prstov a členkov. K zraneniam došlo preto, lebo motocyklisti tiež verili, že "topánka je len topánka" a v čase nehody nemali obuté topánky na motorku.

 Na našom eshope máme rozdelenú moto obuv do šiestich kategorií:

        Cestovná obuv
        Enduro, Offroad a ADV obuv
        Športová a cestná obuv
        Mestská obuv (na skútre)
        Chopper a Cruiser obuv
        Cafe racer obuv

Každá s týchto kategórií ma vlastné špecifiká na moto obuv, môžme si ich podrobne rozobrať:


Cestovná moto obuv je navrhnutá tak, aby spĺňala špecifické požiadavky motocyklistov, ktorí sa vydávajú na dlhšie výlety a cestovné dobrodružstvá. Tieto topánky sú často vybavené priedušnými materiálmi, ktoré umožňujú cirkuláciu vzduchu, čo je dôležité pre pohodlie počas dlhých hodín v sedle. Ochrana nôh je posilnená v oblasti prstov a päty, a mnohé modely zahŕňajú aj ochranné prvky ako plastové štíty alebo zosilnené časti.

Enduro, Offroad obuv  je vyvinutá pre jazdu mimo asfaltových ciest. Tieto topánky zdôrazňujú odolnosť voči náročným terénom a extrémnym podmienkam. Sú zvyčajne vyrobené z odolných materiálov, ktoré odolávajú vlhkosti, blatu a iným nepriaznivým podmienkam. Enduro topánky majú robustnú podrážku pre lepšiu prilnavosť k stupačkam aj za mokra, alebo v blatistom teréne a väčšiu odolnosť voči opotrebeniu. Ich vysoká stavba chráni holennú časť nôh a členky pred úrazom počas náročnej jazdy v teréne. 

Športová a cestná moto obuv je navrhnutá pre motocyklistov, ktorí preferujú dynamický štýl jazdy a vysoký výkon. Tieto topánky často kombinujú ochranné prvky s pohodlným dizajnom. Zosilnené časti v oblasti prstov, päty a členkov poskytujú bezpečnosť pri vysokej rýchlosti a počas dynamických manévrov. Mnohé modely majú integrované chrániče na členkách a špeciálne vložky pre zvýšenú odolnosť. Športová moto obuv taktiež často zahŕňa priedušné materiály a ventiláciu pre pohodlný zážitok počas jazdy.

Mestská moto obuv pre skútre predstavuje spojenie pohodlia a štýlu pre vaše mestské dobrodružstvá. S ľahkou a nízkou konštrukciou a moderným dizajnom, vám umožňuje pohodlne sa pohybovať po meste a jednoducho nastupovať a vystupovať zo skútra. Ochrana prstov a päty zabezpečuje bezpečnú jazdu, zatiaľ čo vodoodpudivé vlastnosti ochraňujú vaše nohy pred nepríjemnými prekvapeniami počasia. Je to obuv, ktorá nie len dobre vyzerá, ale aj efektívne spája mestský štýl s praktickými potrebami jazdy na skútri.

Obuv na Chopper a Cruiser je dokonalý spoločnik pre kludné cestovanie ale aj krátke jazdy okolo komína. Sú pohodlné, chránia vaše nohy a zároveň dopĺňajú vyzdvihujú štýlový vzhľad vášho jednostopového miláčika. Ide o topánky, ktoré dokonale kombinujú pohodlie a štýl pre každú cestu na týchto kultových motorkách.

Cafe racer obuv
je štýlovým spoločníkom pre jazdcov na cafe racer motorkách. S jednoduchým a elegantným dizajnom sa tieto topánky odlišujú od ostatných. Často kombinujú pohodlie s ochranou a môžu obsahovať charakteristické detaily, ktoré zdôrazňujú ich rebelský vzhľad. Cafe racer obuv je nielen funkčná pri jazde, ale aj štýlovým doplnkom pre všetkých, ktorí milujú atmosféru klasických motocyklov.


Materiál moto obuvy

Materiály používané pri výrobe motocyklových topánok sú špeciálne prispôsobené na poskytnutie optimálnej ochrany a komfortu pri jazde na motocykli. Medzi najčastejšie používané materiály patria:

Koža:
- Vysokokvalitná koža sa často používa pre svoju pevnosť a odolnosť voči opotrebeniu. Poskytuje pružnosť a pohodlie, zároveň chráni nohy pred možnými nebezpečenstvami na ceste.

Textil:
- Textilné materiály, často kombinované s polymérovými vložkami, poskytujú flexibilitu a priedušnosť. Sú ideálne pre jazdu v rôznych klimatických podmienkach a dlhé hodiny v sedle.

Gore-Tex:
- Priedušná a nepremokavá membrána, ako je Gore-Tex, je často vstavaná do topánok. Odvádza vlhkosť od nôh a udržuje ich suché aj pri dlhých jazdách v nepriaznivých podmienkach.

TRU (termoplastický polyuretán):
- Tento plastický materiál sa často používa na výrobu nárazníkov a chráničov na motocyklových topánkach. Je vysoko odolný voči oderu, zaisťuje vysokú rázovú pevnosť a pružnosť pri nízkych teplotách.

Kevlar:
- Syntetické vlákno Kevlar je známe svojou vysokou odolnosťou voči oderu. Používa sa na posilnenie švov a zvyšuje celkovú odolnosť topánok.

Tieto materiály sú kombinované tak, aby vytvorili výkonné a bezpečné motocyklové topánky, ktoré chránia nohy jazdca pri každej ceste.

Zapínanie/zaväzovanie moto topánok

Na rozdiel od vašich bežných topánok má motorkárska obuv špeciálne zapínanie (systém suchého zipsu) alebo špeciálne šnúrky a pracky.

Systémy na suchý zips a šnúrky sú veľmi časté pri topánkach určených na jazdu na ulici alebo na dlhé jazdy, zatiaľ čo pracky sú preferované pri športových a závodných motocyklových topánkach, pretože poskytujú nohe väčšiu stabilitu.


Veľkosť moto obuvy

Aby vám topánky na motorku dokonale sadli, musia mať pre vás správnu veľkosť. Dobrou správou je, že veľkosť topánok na motorku je zvyčajne taká, akú nosíte bežne, aj keď nie ste na motorke. To by vás však nemalo upokojiť, keďže výrobcovia sú rôzni a je celkom možné, že v číslovaní budú malé rozdiely.

Aby ste našli správnu veľkosť vašich motocyklových topánok, najmä ak nakupujete online, odporúčame sledovať a dodržiavať tabuľku veľkosti od výrobcu, ktorá je uvedená pri každom produkte.

Prečo nakúpiť moto obuv u nás? 

Všetky modely moto topánok a čižiem, ktoré ponúkame, sú veľmi kvalitné, certifikované a spĺňajú všetky bezpečnostné podmienky a normy.

U nás nájdete obuv na motorku vo všetkých veľkostiach, štýloch a materiáloch od obľúbených značiek za dostupné a férové ceny.

A ak vám náhodou nesadne veľkosť obuvy máte 30 dní na výmenu ktorá je mimoriadne jednoduchá.

Kompletný sortiment kvalitných topánok a čižiem nájdete tu.










Navigácia